אלימות רגשית

"לו יכלו המילים לדבר.."

 

בצהרי יום חם במיוחד, קיבלתי טלפון מאישה צעירה, שזיהתה עצמה בשם נועה. היא דיברה בקול שקט, מהוססת, שאלה אם אפשר לתאם פגישת ייעוץ. ביקשה לתאם רק בשעות הבוקר, שכן אם תצא מביתה אחה"צ בעלה עלול לאתר כי היא בדרך לייעוץ משפטי. וזה מסוכן . כך אמרה.

בכלל, ביקשה ליצור עימה קשר רק לנייד השייך לחברתה הטובה שעובדת עימה. בשום אופן לא למספרה האישי.  היא נשמעה מפוחדת, נסערת, סיפרה כי היא מלווה ע"י מרכז לטיפול בנפגעות אלימות, אשר הפנו אותה לקבלת ייעוץ בהקדם.

נועה הגיעה אליי למשרד, שבורה. שקטה. מבולבלת. דרוכה לכל רחש, לכל תגובה.

היא הבינה שמשהו לא בסדר בחיי הנישואין שלה. חברה שראתה אותה מוטרדת ומבוהלת באחד הימים, באחד האירועים שלאחריהם לא הצליחה נועה להסתיר את תחושותיה הקשות והבהלה נראתה עליה בברור, נתנה לה החברה מספר טלפון של המרכז לנפגעות אלימות, "סתם שיהיה למידת הצורך".

היא ידעה ש"קורה לנו משהו לא טוב"…"לא טוב לנו יחד.." סיפרה נועה, מחניקה את הדמעות. נועה סיפרה על מערכת של חיי נישואין הנמשכת כעשרים שנים, במהלכן נולדו לזוג שני ילדים. היא סיפרה, כי כבר מהשנים הראשונות לנישואין, בעלה נהג לבלוש אחריה, לצעוק עליה ועל הילדים בצעקות מקפיאות ואיומים, להשתמש כלפיה בביטויים פוגעניים המתייחסים למשקלה העודף, להימנע מכל מגע עמה במשך שבועות ואף חודשים כעונש על כך שאינה יורדת במשקל כפי שהוא חפץ. בעלה הטיח בה באופן קבוע כי היא "בזבזנית ומופקרת ובוגדת בו", על אף כי לא היו דברים מעולם. הוא נהג לצותת לשיחותיה, דרש ממנה בשעות הערב להיות בבית. אם לא היתה נענית, היה עולה לה הדבר בצעקות ואיומים מצדו בגירושין.

נועה המשתכרת כמטפלת, סיפרה כי לשניים חשבונות בנק נפרדים, כשחשבון הבנק שלה למעשה מנוהל ע"י בעלה והיא זקוקה לאישורו עבור כל הוצאה. בחמש השנים האחרונות, לקח לידיו את השליטה המלאה בחשבונה והיא נאותה בתקווה כי העברת השליטה בחשבון לידיו, תרגיע את יחסיהם העכורים ותביא לשקט והשלום המיוחל. לצערה של נועה, המצב החמיר, כעת גם כלכלית היא מוגבלת על ידו בכל צעדיה.

ככל שתיארה נועה את הקושי והכאב, כך מיהרה להדגיש כי בעצם היו גם רגעים נפלאים. כי בעלה הוא למעשה אדם נדיב, חד מחשבה, אוהב. היא חומלת אותו על קשיים שעבר בילדות, על רגעים בחיים המשותפים שעמד לצידה. נועה דילגה בתיאוריה בין תקווה לייאוש. הפער בין תכונותיו והתנהגויותיו בלבל אותה.

בין הדברים, בעיקר התקשתה להבין מה קורה לה. לקרוא בשם למצב בו היא שרויה. היא מבינה שלא טוב לה, היא מבינה שהיא לא צריכה לחיות בסכנה, שהיא חוששת מאחר והתנהגותו של בעלה אינה צפויה.

היא לעולם לא יודעת כיצד עליה לנהוג מולו כדי לא להכעיסו. היא מאשימה את עצמה, מודאגת לגבי הילדים המצויים בתווך, חוששת לעשות צעד משפטי שיגרום לבעלה צער. היא מרחמת עליו וכועסת לסירוגין.

ניכר עליה, כי התקשתה עד מאוד לעשות את הצעד ולפנות לקבלת עזרה טיפולית ומשפטית.

להגדיר, לקרוא בשם למה שהיא עוברת, היה החלק הקשה מכל. להבין, כי היא חווה אלימות רגשית קשה. לדעת, כי היא ראויה למשהו אחר. כי היא ראויה לטוב. לביטחון, לאהבה, לשקט. כי היא בעלת זכויות!

מצבה של נועה, מתאר תופעה נפוצה וכואבת, הקרויה אלימות רגשית. אלימות פסיכולוגית. אלימות נפשית. התעללות רגשית. שמות שונים לתופעה מצערת אשר רק בשנים האחרונות מקבלת ביטוי נרחב יותר והתייחסות מצד המערכות השונות, בספרות ובקרב מחקרים שונים באקדמיה.

חומרת התופעה, הנזקים האקוטיים שהיא מותירה על הנפגעות ממנה, הקושי של המערכות ואנשי המקצוע לזהות ולהכיר בה, כל אלו, ראויים להתייחסות, בדיקה, העמקה ולמידה מצד כל העוסקים בתחום הנפש, המשפט,  אנשי מקצוע הבאים במגע עם נשים בכלל ונשים נפגעות אלימות בפרט. מדובר בתופעה חמורה ומצערת.

 

"אדם שהתנכלו לנפשו- הוא קרבן לכל דבר- כיוון שהמנגנון הנפשי שלו לא יהיה עוד כשהיה..

מדובר באלימות מובהקת, אם כי נסתרת, שכוונתה לפגוע בזהותו של האחר ולשלול ממנו כל שמץ של עצמיות".

(מתוך: היריגיון מארי-פראנס. הטרדה נפשית- אלימות נפשית בחיי היומיום, בעבודה ובמשפחה, תרגום מצרפתית: דן שליט.2002.)

 

הקושי פעמים רבות, הוא בזיהוי התופעה. אלימות רגשית/נפשית, שהינה אלימות סמויה מן העין פעמים רבות, אינה מוגדרת וברורה. היא קשה לזיהוי. לא מותירה סימנים פיזיים, מתעתעת, בנפגעות ובאנשי המקצוע, פעמים רבות מאופיינת כנלוות לאלימות נוספת: כלכלית, פיזית, מינית.

לנשים המתקשות בזיהוי עצמן כנפגעות אלימות , מתווסף הקושי העצום בלעמוד מול מערכות שמתקשות לזהות אותן ככאלו ומתקשות בהתאם לתת להן את ההגנה לה הן משוועות.

משכבר אזרת כוחות לעשות את הצעד הראשון וכדי לצלוח תהליך גירושין בצורה המיטבית, תוך שמירה על זכויותייך ואף תוך העצמה רגשית וקבלת השליטה בחזרה על חייך, אני מזמינה אותך לפנות אלינו, לקבלת ייעוץ מקיף אודות זכויותייך, בחירה באפיק הפעולה הנכון והמתאים עבורך-גישור או הליך משפטי, תוך ליווי דיסקרטי מקצועי ומכיל, בדיוק כמו שאת ראויה!