צוואות וירושות
במות אדם, עובר עזבונו ליורשיו. חוק הירושה התשכ"ה -1965, קובע בין היתר מי הם היורשים של אדם ומה סדר הירושה. זכותו של אדם להתנות על חוק הירושה, באופן שהוא שיקבע את יורשיו לאחר מותו, ולא החוק. אם עשה אדם צוואה כשירה ע"פ החוק, היא תגבר על הוראות החוק ובבא יום פקודה היא תמומש כלשונה בכפוף לכל התנגדות שתידון ותוכרע בבית המשפט אם תהיה כזאת. בכל מקרה בתי המשפט נוטים לאשר צוואות ע"פ האמרה: "חובה לקיים רצון המת". אלו הדרכים ללעשות צוואה כשירה וראוי לציין כי התנאים נוקשים ויש להקפיד עליהם.
לקבלת ייעוץ מקצועיאפשרויות לעריכת צוואה
צוואה בכתב יד
צוואה מסוג זה צריך שתיכתב בכתב ידו של המצווה, תישא תאריך שאף הוא ייכתב בכתב ידו וחתימתו נדרשת על גבי המסמך וחתימתו נדרשת על גבי המסמך. מן הראוי שכותרת המסמך תוכתר בשם צוואה.
צוואה בעדים
גם צוואה זו צריך שתהיה כתובה או מודפסת, תוכתר בתאריך ותיחתם ע"י המצווה בנוכחות שני עדים שהמצווה הצהיר בפניהם שזו צוואתו והעדים יאשרו כי חתמו באותו מעמד על המסמך.
צוואה בעל פה
הכוונה לצוואה שנעשית בעל פה ע"י אדם שרואה עצמו מול פני המוות והוא מבקש משני אנשים לשמוע את דבריו. אלה רושמים את דבריו ע"י העדים שיפקידו מיד לכשיתאפשר להם את זכרון הדברים אצל רשם לענייני ירושה. ראוי לציין כי צוואה כזו בטל תוקפה אם עבר חודש ימים והמצווה עדיין בחיים, וחלפו הנסיבות שהצדיקו את עשייתה בצורה זו
צוואה בפני רשות
הכוונה שהמצווה מתייצב בפני שופט, רשם או חבר בית דין דתי, אומר את דבריו או מגיש להם את רצונו בכתב ומצהיר כי זו צוואתו. לענייננו החידוש הוא שגם נוטריון נחשב ל"רשות" וניתן לערוך צוואה בפני נוטריון שתחשב כצוואה בפני רשות. חוק הירושה מפרט דברי תוקף לצוואה והוראותיה, התנגדיות לצוואה וכו' אך לא כאן המקום לפרט וכל הרוצה בכך יעיין בחוק הירושה תשכ"ה - 1965 שהוא חוק קריא ומובן או יתכבד ויתייעץ עם עו"ד המתמצא בנושאים אלו.